24 atleten vertegenwoordigen België op het EK veldlopen in Tilburg

Maar liefst 24 atleten zullen ons buurland België vertegenwoordigen op het 25ste EK Cross in Tilburg. De Koninklijke Belgische Atletiekfederatie maakte dat maandag 26 november bekend op de respectievelijk Vlaamse en Waalse site. De grote namen binnen de Belgische selectie zijn onder meer Isaac Kimeli, Simon Debognies, Tim Van de Velde en Nina Lauwaert. De Belgen vaardigen ook een team op de Mixed Relays af.

De Structabo CrossCup in Roeselare was traditiegetrouw de wedstrijd waarin iedereen voluit voor de EK-selectie ging. Er vielen in de West-Vlaamse stad geen verrassingen te rapen. Alle favorieten waren op post én worden dan ook terecht beloond met een selectie voor het EK in Tilburg.

België stuur vier ploegen met als speerpunt de ploeg bij de senioren mannen met Isaac Kimeli, Robin Hendrix, Lander Tijgat, Dame Tasama en Michael Somers. Het lijdt geen twijfel dat het team voluit voor de medailles gaat. Een gelijkaardig verhaal krijgen we bij beloften.

In die categorie treden Simon Debognies, Clément Deflandre, Dieter Kersten, Jennen Mortier en Dorian Boulvin aan. De afgelopen twee edities van het EK Cross zorgden de beloften voor twee zilveren plakken met het team. 

Bij de junioren mannen zijn er drie plaatsen in Tilburg met op kop Tim Van de Velde. Ook Thomas Vanoppen en Lucas Da Silva mogen zich opmaken voor het EK. Van de Velde gaat resoluut voor een plaats bij de beste vijf. De laatste ploeg is die bij de senioren vrouwen met Nina Lauwaert, Hanna Vandenbussche en Imana Truyers. Lauwaert gaf na afloop van de wedstrijd in Roeselare aan dat ze mikt op de top 15.

Bij de beloften vrouwen verdedigen Vanessa Scaunet en Lisa Rooms de Belgische kleuren. Het tweede duo is te vinden bij de junioren vrouwen, waar Mathilde Deswaef en Febe Triest in actie komen op het parcours in Safaripark de Beekse Bergen. Op de Mixed Relays staan vier namen vast: Pieter-Jan Hannes, Ismael Debjani, Elise Vanderelst en Sofie Van Accom. Het kwartet wordt ook vergezeld door nog nader te bepalen reserves. Hannes, die in Roeselare de korte cross naar zijn hand zette, reageerde na de finish met de gevleugelde woorden: "geen enkel land heeft 1500m-lopers van zo'n niveau die ook nog eens goed zijn in het veld".

Fotograaf: Peter Wagemans

De volledige selectie kunt u hieronder terugvinden. 

Senior Men

Senior Women


Isaac Kimeli / OEH

Robin Hendrix / OEH

Lander Tijtgat / EA

Dame Tasame / VAC

Michael Somers / LYRA

Nina Lauwert / ROBA

Hanna Vandenbussche / AVR

Imana Truyers / CABW

U23 Men

U23 Women


Simon Debognies / OEH

Clement Deflandre / HERV

Dieter Kersten / ADD

Jennen Mortier / RCG

Dorian Boulvin / CABW

Vanessa Scaunet / CABW

Lisa Rooms / HAMM

U20 Men

U20 Women


Tim van de Velde / DUFF

Thomas Vanoppen / ACHL

Lucas Da Silva / RFCL

Mathilde Deswaef / WS

Febe Triest / HAMM

 

Relays men

Relays women


1.    Ismael Debjani / CABW

2.    Pieter-Jan Hannes / OLSE

 

1.    Elise Vanderelst / MOHA

2.    Sofie Van Accom / ACHL