Ingebrigtsens en Grovdal voeren kwalitatieve Noorse selectie aan

De drie broers Ingebrigtsen zijn de sterren van de Noorse selectie voor het SPAR EK Cross. Jakob Ingebrigtsen, de 18-jarige sensatie van het EK in Berlijn op de 1500m en 5.000m, gaat in Tilburg op zoek naar zijn derde opeenvolgende titel bij de junioren. Zijn oudere broers Filip en Henrik komen aan de start van de seniorenrace. Bij de vrouwen is de Karoline Bjerkell Grovdal de medaillekandidate bij uitstek.

12 atleten telt het Noorse team voor het EK Cross. Het Scandinavische land moet het echter hebben van de kwaliteit, aangezien maar liefst vier EK-medailles van afgelopen zomer in Berlijn vertegenwoordigd worden. 

 

Jakob Ingebrigtsen is goed voor twee van die vier medailles. Het nog altijd maar 18-jarige fenomeen doet in Tilburg een gooi naar zijn derde opeenvolgende Europese titel bij de junioren. Dat is op zich al uniek, maar de jongste Ingebrigtsen mag volgend jaar in Lissabon nogmaals deelnemen bij de junioren. Hij laat er dan ook geen gras over groeien: “volgend jaar ga ik resoluut voor een vierde opeenvolgende titel, al moet ik daarvoor eerst mijn derde titel veilig stellen”. Ingebrigtsen krijgt het gezelschap van vier jonge Noren bij de junioren.

 

Zijn broers Henrik en Filip Ingebrigtsen lijken niet tot de medaillekandidaten te behoren. Henrik was vorig jaar in Samorin goed voor de 11de plaats bij de senioren. Filip moest enkele dagen voor het EK verstek laten gaan door opspelende ziektekiemen. De drie broers trainden de afgelopen maand op hoogte in het Amerikaanse Flagstaff. Vorige week keerde het excentrieke trio terug uit de Verenigde Staten. In hun eigen Sandnes leggen ze de laatste hand aan hun EK-voorbereiding.

 

Karoline Bjerkell Grovdal mag in tegenstelling tot haar landgenoten bij de senioren wel dromen van eremetaal. De bronzen medaillewinnares van de 10.000m op het de EK in 2016 en de 3.000m steeple op de EK in Berlijn van afgelopen zomer behoort absoluut tot de kanshebbers op een medaille. Grovdal kan voor de vierde maal op rij een medaille behalen op een EK in het veld, maar kan ze ook beter doen dan haar drie bronzen plakken van de voorbije jaren?

 

Het volledige Noorse team kan u hier vinden.