Jasmijn Lau een crossliefhebster in hart en nieren

Ze geldt als een van de grootste talenten van Nederland en stond daarom ook al op verschillende internationale toernooien. De grote liefde van Jasmijn Lau ligt bij de cross, in 2016 won ze al een teammedaille bij de meiden onder 20 jaar. Vorig jaar greep ze met een 4e plaats net naast een individuele medaille tijdens het EK Cross in Samorin. In Tilburg gaat ze voor niets minder dan het podium!

Mijn naam is Jasmijn Lau, Mila atlete van 19 jaar oud. Ik train in de groep van Honore Hoedt, Loopland Gelderland, in Arnhem. Mijn favoriete afstanden zijn de 5km en 10km en dan het liefste door een beetje modder en met wat bergjes, oftewel lekker crossen. 

Wat vind je ervan om ambassadeur van een EK in eigen land te zijn?

Mijn grote liefde ligt bij de cross dus om ambassadeur te zijn van een EK cross in eigen land is gewoon een hele grote eer. Ik hoop dat de cross in Nederland wat meer aandacht gaat krijgen maar met een EK in eigen land weet ik zeker dat dit goed gaat komen. 

Wat is er zo uniek aan de locatie van het EK Cross in Tilburg?

Het EK cross is dit jaar in Safaripark Beekse Bergen. De eerste keer dat ik dit hoorde moest ik een beetje lachen; rennen tussen giraffen en achtervolgd worden door een leeuw..? Maar nu ben ik er heel enthousiast over! Het leuke aan een EK cross is dat je met wel honderd meisjes met dezelfde passie rondrent over een uniek parcours dat elk jaar weer verschilt. De ene keer zal het parcours je liggen en de andere keer zal het zwaar zijn en dit maakt crossen heel divers en spannend. 

Wat vind je van het parcours?

Vorig jaar heb ik bij de Warandeloop het parcours gelopen en ik vind het vrijwel perfect. Heel technisch met veel scherpe bochtjes. Op sommige stukjes zak je tot je knieën in de modder en daarnaast moet je over boomstronken springen. Voorgaande EK cross parcours waren super snel en leken meer op een renbaan. De komende editie wordt bijzonder en zal er een zijn om nooit meer te vergeten denk ik. 

Waarom zouden mensen volgens jou op 9 december naar Tilburg moeten komen?

Natuurlijk moet heel atletiek liefhebbend Nederland op 9 december naar Tilburg afreizen om dit topatletiek feestje te aanschouwen. De beste atleten van Europa zullen aan de start staan. Voor de toeschouwers is het extra leuk dat je bij de cross heel dichtbij de atleten staat en hierdoor goed de wedstrijd kunt volgen en aanmoedigen.

Wat is er zo leuk aan een crosswedstrijd?

Ik hou van de sfeer bij crosswedstrijden, omdat iedereen zo is fanatiek. Daarnaast is het EK cross een echte landenstrijd door het teamklassement wat meespeelt. Dit wakkert een extra nationalistisch gevoel aan bij de deelnemers maar ook het publiek. Een team bestaat uit 3 tot 6 personen. De beste 3 atleten van elk land krijgen punten toegekend naar aanleiding van hun finishplaats. Het land met de minste punten wint de gouden medaille. Voor het publiek een grote rekensom en dit maakt het super spannend. 

Direct tickets bestellen voor het EK Cross in Tilburg?

Tickets