Medal Monday | Gert-Jan Liefers

Met maar liefst zes Nederlandse Records op zak is Gert-Jan Liefers een van de succesvolste middellange afstand atleten aller tijden. Hij haalde onder andere de finale van de Olympische Spelen, waar hij uiteindelijke 8e werd. Ook won hij in 1997 goud op het EK Cross in Oeiras.

Stel je even voor: Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Gert-Jan Liefers. Ik ben in 2008 gestopt met topsport, op dit moment heb ik nog zes Nederlandse Records in handen. Vandaag de dag doe ik nog wel aan hardlopen maar het wordt natuurlijk nooit meer beter dan vroeger. Ik ren nog wel 3 á 4 keer per week. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf waarmee ik andere bedrijven begeleid met hardlopen.

Wat is je mooiste sportieve prestatie ooit?

Mijn mooiste wedstrijd was de WK finale op de 1500 meter in Parijs 2003. Die finale was in Stade France. Mehdi Baala een fransman had kans op de gouden medaille, daarom zat het stadion afgeladen vol met 80.000 mensen. Het was 3,5 minuut een oorverdovend lawaai, dat was echt super gaaf! De wedstrijd die ik het minst graag had willen missen was de Olympische finale 1500 meter in 2004. Als sporter is de Olympische Spelen het hoogst haalbare daarom is dat ook mijn mooiste sportieve prestatie. En daarnaast natuurlijk mijn Nederlandse records. Voor de sport zou het mooi zijn als deze verbroken worden, maar ik houd ze het liefst nog even op mijn naam haha.

Op het EK Cross heb je een medaille gewonnen, wat weet je daar nog van?

Dat kan ik me als de dag van gisteren herinneren. Alweer 21 jaar geleden, de tijd vliegt! In ’96 won ik eigenlijk ook al goud op het EK Cross, echter was het toen nog een officieus kampioenschap, dat was toen in België. In ’97 werd het eerste officiële EK Cross in Oeiras in Portugal gehouden, daar startte ik bij de mannen onder de 20 jaar. Ik was daar samen met Koen Raymaekers kan ik me herinneren. Het was een ontzettend zwaar parcours met maar ongeveer één kilometer vlak. Samen met twee sterke steeple lopers lag ik aan kop. In de laatste paar honderd meter wist ik te versnellen en de andere jongens los te lopen. Uiteindelijk won ik met een kleine voorsprong de gouden medaille.

Waar bewaar je jouw EK Cross medaille?

Ik heb hem nog wel maar ik weet eigenlijk niet waar hij ligt haha.

Wat vind je ervan dat het EK Cross in Tilburg is?

Ja dat is natuurlijk fantastisch. Ik heb in 2005 ook meegedaan in Tilburg. Door een blessure miste ik die zomer het WK atletiek. In oktober raakte ik weer fit en won toen direct de grote cross in Roeselare. In die periode tussen Roeselare en Tilburg kreeg ik last van mijn bovenbeen. Helaas ben ik toen uitgestapt tijdens het EK Cross in Tilburg. Maar ik weet nog dat de sfeer fantastisch was net als de organisatie, helaas alleen een slechte ervaring voor mijzelf.

Wat wil je komende Nederlandse EK Cross deelnemers meegeven?

Toen ik het EK Cross won zei Roelof Veld tegen mij: “Beter nu pijn dan morgen spijt.” Dat wil ik ook graag meegeven aan de Nederlanders die in Tilburg gaan lopen!

Bestel direct je tickets voor het EK Cross!

Tickets