Medal Monday | Hilda Kibet

Naast Susan Krumins won Hilda Kibet ook een gouden medaille op het EK Cross in Brussel. Na 8 kilometer kwam ze solo over de streep. Lees hieronder het verhaal van deze prachtige EK Cross medailliste! 

 

Stel je even voor: Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Hilda Kibet en ik woon met mijn man (Hugo van den Broek) en twee dochters Emma (3 jaar) en Amber (8 maanden) in Iten, Kenia. Ik besteed uiteraard veel aandacht aan mijn kinderen en daarnaast heb ik de leiding over ons guesthouse waar nogal wat buitenlandse atleten op af komen. Ook ben ik bezig met onze stichting Kibet4Kids, waarmee we scholen bouwen/helpen en heb ik al ruim 10.000 bomen geplant. Ik heb de opleiding fysiotherapie afgerond en zo nu en dan behandel ik atleten. In de toekomst zal ik daar mijn werk van gaan maken.

Wat is je mooiste sportieve prestatie ooit?

Er is een aantal prestaties die strijden om die ‘titel’. De eerste keer dat ik echt doorbrak op internationaal niveau was tijdens de 4 mijl van Groningen in 2004. Dat zal ik nooit vergeten. De keer dat ik 2e werd in de marathon van Rotterdam en 2.24 liep was ook heel mooi. En tenslotte natuurlijk het goud dat ik op het EK cross won. Ik zal ook nooit vergeten hoe ik daar over de finish kwam met de Nederlandse vlag om mijn schouders.

Op het EK Cross heb je een medaille gewonnen, wat weet je daar nog van?

Ik weet nog dat ik na de start en in de eerste 500 meter bijna achteraan liep en daarna een heel snelle opmars had. Binnen 2 kilometer liep ik op kop. Het schoot toen door mijn hoofd: “Waarom ben ik zo snel naar voren gekomen? Dat was stom, nu moet ik wel winnen”. En meteen daarna maakte het me ook heel zelfverzekerd. Ik had zoiets van; Ik moet hier vandaag gewoon winnen, ik ga het doen. Ik keek niet meer om en liep de rest van de race op kop.

Wat is er zo bijzonder aan je EK Cross medaille?

Het is de enige gouden medaille die ik ooit op een EK won. Daarna won ik nog wel brons op de baan (achter een Turkse die later werd betrapt op doping, dus ik hoop dat dat nog zilver wordt), maar geen goud meer. Ook werd ik 5e en 6e op het WK cross, wat heel mooi was, maar het is toch anders dan een medaille winnen.

Waar bewaar je jouw EK Cross medaille?

Hij ligt bij ons in de kast, samen met mijn en Hugo’s andere medailles.

Wat vind je ervan dat het EK Cross in Tilburg is?

Fantastisch! Dat is een kans voor de Nederlandse atleten om het voor eigen publiek goed te doen. Er zal vast veel publiek op af komen, net als op het EK atletiek van 2016. Ik heb vaak in Tilburg gelopen, in de Warandeloop, en daar heb ik altijd van genoten; mooi parcours, super goed georganiseerd. Dus ik denk dat het EK cross in Tilburg ook een groot feest wordt met super mooie prestaties van de Nederlanders.

Wat wil je komende EK Cross deelnemers meegeven?

Ren je eigen race. Dus; als iedereen als een gek van start gaat, betekent dat niet dat jij dat ook moet doen. Mensen zeggen soms dat je er meteen “bij moet zitten” omdat je anders nooit meer kunt winnen. Ik heb dat altijd onzin gevonden. Als je in het tweede deel van een cross nog fris zit, kun je heel veel mensen inhalen. Heel veel succes!

Tickets voor het EK Cross zijn te bestellen via de onderstaande link

tickets