Medal Monday | Kamiel Maase

Met nog drie Nederlands records op zak is Kamiel Maase misschien wel Nederlands beste langeafstandloper ooit. In 2001 won hij in het Zwitserse Thun een zilveren medaille op het EK Cross. Die EK Cross medaille behoort tot één van de hoogtepunten van zijn schitterende carrière.

Stel je even voor: Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Kamiel Maase. Ik heb een carrière als langeafstandsloper achter de rug en werk ondertussen alweer ruim negen jaar voor TeamNL vanuit NOC*NSF Topsport. Ik ben prestatiemanager Onderzoek & Innovatie en daarnaast teamleider van een groep experts. Dit alles in het teken om de sporters en coaches van TeamNL telkens beter te laten presteren. Voorts ben ik getrouwd en heb ik een prachtig gezin met drie kinderen. In de schaarse vrije tijd die ik heb, lees ik graag een boek of luister ik naar jazz.

Wat is je mooiste sportieve prestatie ooit?

Dat vind ik erg moeilijk te zeggen. Sowieso is de zilveren medaille tijdens het EK cross in 2001 erg bijzonder voor me. Maar ik ben ook trots op mijn marathonprestaties, vooral de twee marathons die ik heb gelopen in 2:08. Naar mijn mening is mijn 10.000m op de baan echter altijd beter geweest. Ik weet niet of het de mooiste prestatie is, maar mijn 27:26 gelopen in Brussel in 2002 beschouw ik wel zo’n beetje als mijn sterkste prestatie ooit.

Op het EK Cross heb je een medaille gewonnen, wat weet je daar nog van?

Dat was in december 2001. Kort daarvoor had ik, na lang wikken en wegen, mijn baan bij DMV International opgezegd. Het feit dat ik me daardoor –in het hoofd – bevrijd voelde, heeft absoluut bijgedragen aan deze prestatie. Normaal gesproken had ik, als atleet onder Bram Wassenaar, rust in oktober. Speciaal met het oog op dit EK heb ik echter iets eerder dan normaal gas terug genomen en ben ik juist in oktober weer begonnen met trainen. En dat heeft duidelijk gewerkt! Ik weet nog goed dat ik me heel sterk voelde en dat ik, bij het aanzetten op een heuveltje, bijna per ongeluk een gaatje sloeg met de rest van het veld. Toen heb ik doorgezet. Pas in de slotfase van de wedstrijd ben ik voorbijgestreefd door Serhij Lebid. Goed staat me ook bij dat bondscoach Jack Wouters, groot pleitbezorger van de cross, mee was. Ik heb bij hem de tranen in de ogen zien staan. Na afloop hebben we een goed feestje gevierd.

Waar bewaar je jouw EK Cross medaille?

Net als m’n andere medailles ligt die in een schoenendoos op mijn werkkamer.

Wat vind je ervan dat het EK Cross in Tilburg is?

Ik vind het fantastisch dat een evenement als het EK Cross in Nederland wordt gehouden. Tilburg, gastheer van de jaarlijkse Warandeloop, is daarbij de logische organisator en locatie. De Warandeloop is de grootste veldloop in Nederland en de organisatie staat als een huis. Het veldlopen is toch een beetje de moeder van de loopdisciplines. Het is geweldig dat we deze sport dit jaar in Nederland kunnen laten zien.

Wat wil je komende EK Cross deelnemers meegeven?

Een crosstoernooi is een prachtige uitdaging. Lopers die anders verdeeld zijn over verschillende afstanden starten nu allemaal samen in één wedstrijd. Daarmee is de competitiedichtheid hoog. Deelname aan het EK geeft je zodoende een goed beeld waar je staat binnen Europa.

Het komende EK cross vindt plaats op het terrein van de Beekse Bergen en is daarmee uniek. De wedstrijd belooft een spektakel te worden en we rekenen op veel publiek. Doe dus je best, maar er is ook voldoende reden om te genieten. Veel succes!

Tickets voor het EK Cross zijn te bestellen via de onderstaande link

Tickets