Medal Monday | Susan Krumins

Vandaag blikken we terug op de bronzen medaille van Susan Krumins in Tilburg 2005. Naast de bronzen plak in 2005 won Susan in 2008 goud op het EK Cross in Brussel. Dit jaar heeft ze haar pijlen weer gericht op het EK Cross in eigen land. "We moeten die gouden teammedaille winnen!"

Stel je even voor: Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Susan, 5 en 10km loopster. Ik ben een full-time atleet.

Wat is je mooiste sportieve prestatie ooit?

Mijn zilveren medaille op de 10000m op het EK atletiek afgelopen zomer is mijn mooiste prestatie. Ik heb na mijn voetblessure hard voor deze medaille moeten vechten en ben daarom erg trots op deze prestatie.

Op het EK Cross heb je een medaille gewonnen, wat weet je daar nog van?

Ik weet dat het parcours in Tilburg erg modderig en technisch was. Die wedstrijd is een van de weinige wedstrijden waarin ik met 15mm punten onder mijn spikes gelopen heb. Een Roemeense, die toevallig afgelopen zomer ook bij het EK in Berlijn de 10000m liep, won die dag de wedstrijd. Ze ging meteen hard van start zoals ze dat altijd doet, uiteindelijk finishte ik 10 seconden achter haar en 8 seconden achter een Britse als derde. Ik liep gemiddeld ongeveer 3.13 per kilometer op het modderige parcours. Dat was voor mij toen als junior veel harder dan op basis van mijn training te verwachten was. Door het thuispubliek was ik die dag echt boven mezelf uitgestegen.  

Wat is er zo bijzonder aan je EK Cross medaille?

Het mooiste aan de medaille is dat ik het moment met zoveel vrienden en familie heb kunnen delen. Iedere keer als ik de hoek omkwam zag ik alleen maar Nederlandse vlaggen en oranje. Misschien had ik op dat moment eigenlijk niet helemaal het niveau om een medaille te winnen, maar het publiek heeft me toen echt naar die 3de plek geschreeuwd.

Waar bewaar je jouw EK Cross medaille?

Om eerlijk te zijn moest ik even zoeken naar deze medaille. Mijn EK cross medaille lag samen met een berg NK medailles en mijn andere Europese junioren medailles in een zak in de berging. Alleen mijn EK medailles van 2014 en 2018 liggen in de huiskamer. Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook niet om dat ding om je nek, maar is het de herinnering die telt.

Wat vind je ervan dat het EK Cross in Tilburg is?

Te gek dat het weer in Nederland is! Ik weet van 2005 dat heel veel vrienden en familie die nog nooit bij een crosswedstrijd waren geweest het zo bijzonder vonden dat je als publiek van zo dichtbij de lopers kan aanmoedigen, al helemaal als je bedenkt dat het een Europees Kampioenschap is. Dat is natuurlijk het grote verschil met een baantoernooi. Voor thuispubliek lopen is het mooiste wat er is.

Wat wil je komende EK Cross deelnemers meegeven?

Ik hoop vooral dat de Nederlandse atleten door het thuispubliek boven zichzelf uit weten te stijgen. In plaats van extra druk te voelen, moeten ze het als voorrecht zien dat ze in Nederland een EK mogen lopen.

Tickets voor het EK Cross zijn te bestellen via de onderstaande link

tickets