Voorbeschouwing Mixed Relay: Belgen zijn topfavoriet

Vorig jaar werd de eerste Mixed Relay georganiseerd op het EK Cross. De Britten waren toen de beste. Tsjechië en Spanje finishten op de plaatsen twee en drie. De Britten zijn opnieuw bij de favorieten. Al zullen ze het knap lastig krijgen tegen onder meer het Belgische en Franse team. In tegenstelling tot vorig jaar gaat het niet meer om vier keer 1500m.

Geen enkel lid van de gouden Britse ploeg van vorig jaar komt zondag aan de start in Tilburg. De Britten opteren voor Jessica Judd, die in het verleden al individuele medailles bij de junioren en beloften behaalde en Alexandra Bell, die al onder twee minute dook op 800m. Phil Sesemann en Jamie Williamson zijn minder klinkende namen. Zij debuteren zondag op een EK Cross.

De topfavorieten zouden zomaar de Belgen kunnen zijn. Het Belgische kwartet pakt uit met twee kleppers van formaat bij de mannen. Ismael Debjani is de huidige Belgische recordhouder op 1500m. Pieter-Jan Hannes staat derde op de Belgische ranglijst aller tijden op 1500m. Hannes was in 2013 nog de beste op het EK Cross bij de beloften en was bij de junioren vaak actief in Tilburg. Sofie Van Accom en Elise Vanderelst zullen de klus bij de vrouwen moeten klaren. Vanderelst verbeterde het Belgisch record bij de beloften naar 4’05”70 afgelopen zomer en staat daarmee op de tweede plaats aller tijden bij onze zuiderburen.

Ook de Spanjaarden en de Fransen pakken met grote namen uit. Spanje won vorig jaar brons. Drie van de vier teamleden van vorig jaar komen opnieuw aan de start. Het team wordt echter versterkt door Saul Ordonez. Ordonez verbeterde afgelopen zomer het Spaans record op de 800m naar 1’43”65. De Fransen kunnen rekenen op twee toppers van formaat met Mahiedine Mekhissi en Renelle Lamote. Mekhissi won op het EK in Berlijn zijn vierde gouden medaille op de 3.000m steeple. Lamote won voor de tweede keer het zilver op de 800m. De ervaring met steeplebalken kan Mekhissi absoluut van pas komen op het zware parcours in Tilburg. De Zweden rekenen onder andere op Lovisa Lindh en Johan Rogestedt.

In tegenstelling tot vorig jaar gaat het niet langer om vier keer 1500m. De Mixed Relay start voor de eerste loper met een ronde van 1200m, de tweede en derde loper leggen 1500m af. De vierde en laatste loper legt 1600m af. De mannen lopen de eerste en derde afstand. De vrouwen mogen als tweede lopen én finishen.