Medal Monday | Jasmijn, Veerle, Merel en Jasmijn

Deze week blikken we terug op de teammedaille van Jasmijn Bakker, Veerle Bakker, Merel van der Marel en Jasmijn Lau. Deze meiden wonnen in Chia het brons bij de junioren U20. Jasmijn Bakker neemt ons mee naar deze onverwachte medaille.

Stel je even voor: Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Jasmijn Bakker, in het winterseizoen vind ik het super leuk om te crossen en op de baan loop ik het liefst de steeple of de 1500m. Ik studeer sinds dit jaar Bodem, Water en Atmosfeer aan de universiteit van Wageningen.  

Wat is je mooiste sportieve prestatie ooit?

Dit vind ik altijd een best lastige vraag, omdat ik nooit kan kiezen tussen twee. Mijn eerste mooie ervaring was mijn eerste plaats op de 2000m steeple op de EYOF in 2015 (European Youth Olympic Festival), dat was namelijk mijn eerste internationale toernooi en om die te winnen was echt heel gaaf. De tweede is de bronzen teammedaille van het EK cross in Chia. Om deze medaille samen met mijn zus Veerle, Jasmijn en Merel mee te maken was echt super bijzonder.

Op het EK Cross heb je een medaille gewonnen, wat weet je daar nog van?

Bij de start ging iedereen er echt als een speer vandoor. In de eerste twee kleine rondes (500m) werd ik voor mijn gevoel echt alleen maar ingehaald. Gelukkig had Grete ons hiervoor gewaarschuwd en gezegd dat we echt onze eigen race moesten lopen. Na de twee kleine rondjes kwamen twee grote rondes (1500m), waarin ik juist mensen begon in te halen. De laatste ronde was heel zwaar, maar ik wilde echt alles geven wat ik in me had, waardoor ik in de laatste ronde nog 17 meisjes heb ingehaald. Toen ik over de finish kwam, had ik echt geen idee waar ik in het veld was geëindigd en ik had ook geen idee hoe Veerle, Jasmijn en Merel het hadden gedaan. Gelukkig hoefde we niet lang te wachten voordat we hoorden dat we derde waren geworden!! We waren echt super blij en de glimlach is die dag niet meer van onze gezichten afgegaan.

Wat is er zo bijzonder aan je EK Cross medaille?

Het mooiste aan de EK cross medaille was dat die super onverwachts kwam voor ons als team. Voor Jasmijn, Merel en mij was dit het eerste EK cross en we hadden echt geen idee hoeveelste we konden worden tegen al die andere sterke landen. Daarnaast vond ik het super bijzonder om dit samen met mijn zus mee te maken. En daarnaast met Jasmijn en Merel wie al jarenlang mijn concurrenten zijn, maar we zijn ook goede vriendinnen van elkaar!

Waar bewaar je jouw EK Cross medaille?

De medaille ligt in de kast in de woonkamer.  Waardoor ik elke keer als ik langs de kast loop kan denken aan deze mooie wedstrijd.

Wat vind je ervan dat het EK Cross in Tilburg is?

Ik vind het echt super leuk dat het EK Cross in Tilburg georganiseerd wordt. Hopelijk komt er veel Nederlands publiek op af en krijgen de Nederlandse atleten een extra boost om goed te presteren voor eigen publiek. Vorig jaar is de Warandeloop al op het EK parcours georganiseerd en dat was zeer geslaagd. De organisatie doet er volgens mij alles aan om er een groot feest van te maken dit EK cross!

Wat wil je komende EK Cross deelnemers meegeven?

Loop zo hard als je kunt! Elke plek telt, zeker als je in een team loopt. Ik hoop dat de aanmoedigen van het (Nederlandse) publiek ervoor zullen zorgen dat de Nederlanders het super goed doen en dat het een wedstrijd wordt om nooit te vergeten.   

Tickets voor het EK Cross zijn te bestellen via de onderstaande link:

Tickets