Medal Monday | Jip Vastenburg

Tijdens deze Medal Monday blikken we terug op de zilveren medaille van Jip Vastenburg bij het EK Cross in Hyeres. Bij de dames <23 jaar. In een prachtige strijd met de Belgische Louise Carton greep ze het zilver. 

Stel je even voor: Wie ben je? Wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Jip Vastenburg en ik ben fulltime atleet. Overigens doe ik naast het lopen nog wel een studie psychologie aan de Open Universiteit. Ik vind het prettig om naast de sport af en toe met mijn hoofd ergens anders bezig te zijn.

Wat is je mooiste sportieve prestatie ooit?

Het is lastig te kiezen eigenlijk! Er zijn meer momenten die me voor altijd bij zullen blijven. Allereerst mijn eerste Europese titel bij de junioren. Het volkslied horen blijft heel erg speciaal en emotioneel. Daarnaast vind ik mijn elfde plaats tijdens het WK atletiek in Beijing een van mijn beste prestatie ooit.

Op het EK Cross heb je een medaille gewonnen, wat weet je daar nog van?

Het was al weer mijn vierde EK Cross en de jaren ervoor was het nog geen gelukkig huwelijk. Mede door blessures en een valpartij was ik nooit echt op mijn best in december. In aanloop naar het EK Cross van 2015 liep ik dramatische wedstrijd in Roeselare waar de Belgen hun selectie moment hebben. Toch kon ik mezelf goed herpakken en liep ik een van mijn beste wedstrijden ooit. Dat zal me voor altijd bij blijven.

Wat is er zo bijzonder aan je EK Cross medaille?

Op de cross komen alle disciplines bij elkaar van 1500 meter tot aan de marathon. Dit maakt dat het EK Cross een wedstrijd is van hoog niveau. Dat geeft een EK Cross medaille een extra glans.

Waar bewaar je jouw EK Cross medaille?

Mijn medailles van de internationale toernooien liggen op een mooi plekje in de kast. Meestal houd ik ze in het doosje die je erbij krijgt.

Wat vind je ervan dat het EK Cross in Tilburg is?

Ik vind het super gaaf dat het EK Cross dit jaar in Tilburg wordt georganiseerd. Ik mocht in 2005 toen het EK Cross eveneens in Tilburg was meedoen bij de junioren cross die vooraf werd gelopen. Ik was nog meisjes junioren D en werd daar derde. Ik mocht vervolgens op het podium staan waar later Lornah gehuldigd werd als Europees kampioene. Dat maakt dat voor mij Tilburg altijd een speciaal plekje heeft.

Wat wil je komende EK Cross deelnemers meegeven?

Geniet van de sfeer en de mensen die komen aanmoedigen en probeer je beste race ooit te lopen.

Tickets bestellen voor het EK Cross?

tickets