U20: Nederlandse meiden naar zilver, Ingebritsen wint met overmacht

De allereerste wedstrijden van de dag werden gelopen door de U20 junioren. Een wedstrijd waarin Jasmijn Lau, samen met eerstejaars juniore Roos Blokhuis, Diane van Es, Famke Heinst, Jasmijn Bakker en Anne Hightower aan de start stonden. 

Roos Blokhuis pakte al snel de koppositie, op kort afstand gevolgd door Diane van Es en Jasmijn Lau. Die koppositie moest ze in de tweede ronde afgeven. De ontspannen Lau sloeg in de laatste ronde een gaatje, maar vasthouden kon ze haar voorsprong niet. Uiteindelijk greep ze net naast de medailles en werd vierde. Winnares werd de Italiaanse Nadia Battocletti. Lau bedankte na de finish het publiek voor de aanmoedigingen: ‘Het was supervet’.

In het landenklassement was die medaille er wél. De zes meiden liepen naar een prachtige tweede plek.

Na de meiden kwamen de jongens in actie. De Nederlandse atleten Luuk Maas, Bram Anderiessen, Robin van Riel, Tim Verbaandert, Illian Mantens en Ryan Oosting speelden ondanks het enthousiaste publiek een bijrol. Favoriet Ingebritsen liep een bekeken race. De jonge Noor won als 17-jarige dit jaar de 1500 en 5000m tijdens het EK in Berlijn. In Tilburg sleepte hij zijn derde Europese titel in het veld in de wacht. Beste Nederlander was Bram Anderiessen met een mooie 11e plek.