U23: Winst voor Møller, Gresier oppermachtig

Het derde startschot van de dag werd gelost voor de race van de vrouwen onder 23.

In deze 6300 meter durende race in het regenachtige Tilburg startte slechts één Nederlandse vrouw, Ellen van der Kolk. De 20-jarige atlete debuteerde vandaag op een internationaal toernooi. Het EK cross in eigen land was een mooie en leerzame ervaring voor deze nog jonge atlete, waar ze als 56e eindigde.

De winst bij de dames onder 23 ging naar Anna Emilie Møller. Het deelnemersveld bleef lang bij elkaar. Na veel plaatswisselingen plaatste Anna Gehring in de laatste ronde een versnelling, alleen Møller kon volgen. Møller trok uiteindelijk aan het langste eind en schonk Denemarken zo een zeldzame gouden plak. De winst in het landenklassement ging naar Duitsland.

Bij de mannen U23 startten vier Nederlandse atleten. Terwijl de regen met bakken uit de lucht kwam, streden Stan Niesten, Mike Foppen, Tom Hendrikse en Manuel de Backer voor het individuele en landenklassement. Stan Niesten bleek de snelste Nederlandse atleet te zijn. Onder luide aanmoediging van de vele Nederlandse toeschouwers, eindigde hij als 11e. De races van Niesten, Foppen, Hendrikse en De Backer samen resulteerde in de 7e plek in het landenklassement, dat werd gewonnen door Frankrijk.

Jimmy Gresier finishte na 8300 meter als eerste bij de beloften. Kort in de race bleef het veld bij elkaar, maar met nog 4 ronden te gaan besloot Gresier de snelheid te verhogen. Zijn verwachte concurrent, de Duitser Samuel Fitwi, volgde hem op de voet. Verder in de wedstrijd werd het gat tussen de mannen echter groter en werd steeds duidelijker dat Gresier zijn titel zou gaan verdedigen. Hij nam het goud zo mee terug naar Frankrijk.