Persconferentie: Atleten aangenaam verrast door accommodatie

De algemene teneur tijdens de officiële persconferentie van het EK Cross was erg positief. De atleten zijn het niet gewoon om tussen grote dieren te logeren, maar vinden het absoluut een aangename ervaring. Bovendien luidde het dat het parcours voor iedereen wat in petto heeft. Ook Svein Arne Hansen, de president van European Athletics, kreeg het woord.

De grootste internationale naam op de persconferentie was de Spanjaard Adel Mechaal. Mechaal werd vorig jaar tweede in Samorin bij de senioren en hoopt opnieuw op een podiumplaats morgen.

“Het is een ongelooflijk speciale ervaring om op zo’n locatie te verblijven en te lopen uiteraard. Het is volledig nieuw voor het merendeel van de atleten, maar het wordt erg geapprecieerd. Het Spaanse team zit in de buurt van de leeuwen, waardoor onze kamergenoten al het geniale idee hadden om te doen alsof ze werden opgegeten (lacht; red.). Ik voel me sterk en hoop opnieuw in de buurt van de medailles uit te komen”, aldus de Spaanse favoriet.

De Britse Jessica Piasecki had het onder andere over het parcours. Met het team mikken de Britten opnieuw op een medaille.  

“Ik had op voorhand gehoord dat het een zwaar parcours zou zijn, waardoor er relatief trager zou worden gelopen. Ik vind het echter altijd snel gaan tijdens een cross. Het parcours is ondanks de regen nog altijd behoorlijk snel. Ik kijk uit naar hoe de omloop zal reageren op de andere wedstrijden”

Maureen Koster sprak grote ambities uit, zowel individueel als met het Nederlandse team bij de senioren vrouwen.

“We moeten gewoon voor het teamgoud durven gaan. Zelf hoop ik op een plaats in de top tien. Ik hoop dat iedereen binnen het team de race van zijn leven kan lopen. Het thuispubliek zal een groot aandeel hebben in een eventueel succes. Het parcours is in vergelijking met de Warandeloop van twee weken terug iets zwaarder, maar het blijft een snelle omloop. Het wordt enorm belangrijk om je positie te kiezen, aangezien de plaats waar je loopt zal meespelen”, vertelde Koster.

Junior Luuk Maas komt in zijn Tilburg voor het eerst aan de start van een internationaal kampioenschap. Het thuispubliek zal hem extra motiveren.

“Het is jammer dat ik me de voorbije jaren niet heb kunnen voorbereiden op dit kampioenschap door al aan een EK Cross deel te nemen. Gelukkig zal ik op de steun van heel wat vrienden en familie kunnen rekenen. Het publiek zal van ontelbaar belang zijn voor ons”, vertelde de Tilburger.

Michel Butter was er in 2005 in Tilburg ook al bij. Butter is ondertussen 33 jaar. De Nederlander grapte over zijn uiterlijk van destijds.

“Tilburg in 2005 was mijn eerste EK bij de senioren. Ik liep toen rond met oorringen en blond haar. Die ruige look is stelselmatig verdwenen en dat is maar goed ook (lacht; red.). Mijn beste EK cross was in 2008 met een negende plaats, wat ook al een tijdje terug is. Toen bereidde ik me ook effectief voor met het oog op crossen. Nu is het crossen ondergeschikt aan de marathon, maar ik wil morgen wel meestrijden voor een plaats bij de beste 20 atleten.

Svein Arne Hansen grapt erop los

Svein Arne Hansen grapte erop los tijdens de persconferentie. Hansen had tijdens de persconferentie de tijd om terug te blikken op het afgelopen atletiekjaar. Zo had hij lovende woorden over voor de Europese scholierenkampioenschappen in Gyor. Het EK in Berlijn was voor Hansen ronduit exceptioneel. Ook het voortreffelijke EK in Amsterdam van 2016 kwam ter sprake. De Noor liet zich van zijn grappigste kant zien met enkele gevatte opmerkingen.

“Ik heb voorlopig nog niet veel van de omgeving gezien, maar ik heb het volste vertrouwen in de organisatie. Ik hoop dat op een dag veldlopen deel kan uitmaken van de Olympische Winterspelen. Pakweg in 2046 in Noorwegen ofzo (lacht; red.). Tilburg zal ongetwijfeld in de lijn van het afgelopen atletiekjaar liggen. 2018 was pure reclame voor onze sport”, besloot Hansen, die ook vermeldde dat hij geen vragen over de Russen kreeg.