Super talent Roos Blokhuis stelt zich voor

Ze werd afgelopen week schitterend 5e op het EK Junioren onder de 18 jaar op de 1500 meter. Vorig jaar won ze de Warandeloop en kwalificeerde zich daarmee direct voor het EK Cross in Samorin. Super talent Roos Blokhuis uit het westen van het land stelt zich als tweede event ambassadeur van het EK Cross in Tilburg aan jullie voor.

Mijn naam is Roos Blokhuis, 17 jaar en ik train bij AV Passaat in Papendrecht onder leiding van Addy Ruiter. Ik heb nog niet echt een specialisatie en vind het zowel leuk om snelheid te doen als het langere werk. Uiteindelijk denk ik wel dat ik mijn aandacht ga verschuiven naar de 5000 meter op de baan.

Wat vind je ervan om ambassadeur van een EK in eigen land te zijn?

Er is niets leuker dan voor eigen publiek een toernooi lopen. Vrienden en familie kunnen erbij zijn en in je eigen land voel je je altijd het meeste thuis. Dat het dan ook nog op zo’n uniek locatie is maakt het natuurlijk extra leuk!

Wat is er zo uniek aan de locatie van het EK Cross in Tilburg?

Beekse Bergen is een hele andere omgeving om een wedstrijd te lopen dan normaal. Vaak vinden crosswedstrijden plaats in een bosrijke omgeving. Doordat deze editie zo dicht bij de dieren plaatsvindt en dat we zelfs op het park mogen slapen krijg je het gevoel alsof je in een hele andere wereld bent. Het park is heel mooi onderhouden en alles is op loopafstand.

Wat vind je van het parcours?

Het parcours is afwisselend en heel technisch. Eigenlijk zitten alle elementen van een echte cross erin: zand bij de start, boomstammen om je uit je ritme te halen, modder om doorheen te ploeteren, korte bochtjes en heuveltjes in het bos en dan finishen op een strook met gras om nog even dat laatste sprintje eruit te halen. Het technische gedeelte ligt me goed. Ik houd van scherpe bochten en korte kleine heuveltjes vlak na elkaar. Dat maakt het parcours heel afwisselend en leuk.

Waarom zouden mensen volgens jou op 9 december naar Tilburg moeten komen?

Wanneer je een cross loopt zijn aanmoedigingen van het publiek heel fijn. Hoe meer Nederlands publiek naar Tilburg komt hoe beter. Dit kan je net dat beetje extra energie geven tijdens het lopen. En aanmoedigen wordt nog een stuk leuker omdat het in Beekse Bergen is. Er is van alles te zien en het parcours is goed te volgen.

Waarom vind jij het belangrijk dat er veel mensen naar het EK Cross komen kijken?

Altijd als er veel mensen aan de kant staan die er echt zijn om je te steunen krijg je toch die extra kick om toch nog een keer aan te zetten en toch nog even dieper te gaan. Wanneer er veel publiek aan de kant staat geeft het de wedstrijd extra veel sfeer.

Wat is er zo leuk aan een crosswedstrijd?

Crossen is nooit hetzelfde en er gebeurt altijd wel iets verrassends. Bij een cross kan je nooit vooraf bedenken hoe een wedstrijd gaat verlopen. Want wat als je nu net een mindere start hebt en je moet veertig andere atleten weer inhalen? Of je hebt juist een hele goede start, maar je glijd later weg in de modder? Er gebeurt altijd wel iets wat je niet had verwacht en dan moet je zo snel mogelijk een oplossing bedenken om er zo goed mogelijk doorheen te komen. Dat maakt het ook zo leuk voor het publiek, want het blijft heel de wedstrijd spannend. En natuurlijk is het ook leuk om mensen te zien ploeteren in de modder.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief