De Side Events van het SPAR European Cross Country Championships Tilburg 2018

Op zondag 9 december vindt het EK Cross plaats in Beekse Bergen. Deze dag zullen meer dan 700 topatleten in actie komen op het parcours van het EK Cross. Naast topsport organiseert het EK Cross onder de slogan “Creating Crossovers” diverse Side Events. Met vier projecten wil het EK Cross een maatschappelijke beweging op gang brengen en resultaten achterlaten voor de gemeenschap. De Side Events is een samenwerking van de Stichting EK Cross Tilburg 2018 met Gemeente Tilburg, Provincie Noord Brabant, BrabantSport, Atletiekunie, Sportservice Noord Brabant, More2win en Uniek Sporten. Hiervoor zijn de volgende thema’s ontwikkeld.

Jeugd in Beweging

Kinderen en ouders in alle leeftijdscategorieën worden in deelnemende Brabantse Gemeenten gestimuleerd om meer te gaan bewegen door hen in contact te brengen met de (loop)sport. Hiervoor krijgen scholen het zogeheten programma  ‘Weekly Mile’ in een cyclus van vier weken aangeboden. Deze wekelijkse mijl zal eindigen met een gemeentelijke finale. De gemeentes kunnen ervoor kiezen om de gemeentelijke finale te laten landen bij de Vidiled Warandeloop Tilburg. Daarnaast wordt het programma Ren.Spring.Gooi. aangeboden dat gebruikt kan worden tijdens gymlessen in het basisonderwijs.

Uniek Sporten

Uniek Sporten is een programma voor mensen met een verstandelijke- en/of lichamelijke beperking. Een breed scala aan instellingen in Brabant werkt hieraan mee. Het doel van het programma is om hen kennis te laten maken met het beweegaanbod. Dit kan onder andere tijdens de Warandeloop waar het Special Event wordt georganiseerd. Met het programma Uniek Sporten willen we samen met partners  zo veel mogelijk mensen bereiken en een passend loop- en wandelaanbod aanbieden.

Vluchtelingen

Het side event vluchtelingen integratie is een programma dat door More2Win ontwikkeld is om een maatschappelijke impact te creëren rondom sportevenementen. Een onderdeel hiervan is het inzetten van vluchtelingen als vrijwilliger bij het EK Cross. Via deze weg komen zij tijdens het EK Cross in contact met het bedrijvennetwerk dat gekoppeld is aan het evenement. Hiermee worden de vluchtelingen op weg geholpen naar een passende baan, stage of opleiding. Daarnaast krijgen vluchtelingen uit regionale AZC’s de mogelijkheid om de cursus Yakult Start to Run te volgen bij een atletiekvereniging.

Stimuleren van Inactieve Nederlanders

Met het programma stimuleren inactieve Nederlanders wordt er onderzoek gedaan naar innovatieve ideeën voor (inter)nationale sportevenementen om sporten en bewegen te stimuleren.  

Deze thema’s dragen bij aan de maatschappelijke functie van het EK Cross 2018. “Gezonde en gelukkige Tilburgers staan voor onze gemeente voorop. Sport en bewegen moeten onlosmakelijk en vanzelfsprekend een onderdeel zijn in het leven van iedere Tilburger. Het EK Cross brengt de loopsport naar de harten van de Tilburgers door die te verbinden met projecten in de stad”, aldus Theo Weterings, burgemeester van Tilburg.