Tilburg Meets België

In onze wekelijkse rubriek, Tilburg Meets Europe, maken we kennis met de landen die op 9 december naar Tilburg komen. We beginnen met onze zuiderburen: België. We vroegen drie toppers Jeroen D’hoedt, Michael Somers en Tim van de Velde het hemd van het lijf. Maak hieronder kennis met deze Belgische toppers.

Kun je jezelf voorstellen?

Jeroen: Mijn naam is Jeroen D'Hoedt en ik kom uit België.

Michael: Mijn naam is Michael Somers en ik kom uit België.

Tim: Mijn naam is Tim van de Velde en ik kom uit België. In 2016 werd ik Europees Kampioen 2000 meter steeplechase in Tbilisi (Georgië). In 2017 nam ik deel aan de Europese kampioenschappen u20 in Italië (Grosseto) voor de 1500 meter en cross country in Slowakia (Samorin).

Wat kunt je ons vertellen over de "cross cultuur" in jullie land?

Jeroen: De cross-country sfeer is springlevend in België! We zijn er gewoon dol op!

Michael: Er is veel aandacht voor Cross in België vanwege de uitgebreide geschiedenis. België organiseert bijvoorbeeld de Crosscup, een criterium van wedstrijden op hoog niveau die veel internationale atleten aantrekken.

Tim: Het grootste Cross evenement in België is de CrossCup: 5 races verspreid over het hele jaar op verschillende plaatsen.

Wat is je meest memorabele Cross ervaring?

Jeroen: Europees Kampioen worden U20 in Dublin 2009. Doel was een top 5 plaats, maar ik liep weg met de overwinning!

Michael: Persoonlijk zal de selectiewedstrijd in Crosscup Roeselare vorig jaar altijd in mijn gedachten blijven. Ik liep een constructief spel en eindigde als tweede in een zeer sterk veld. Daarnaast kwalificeerde ik me voor het Europees kampioenschap in Samorin. In Samorin hebben we zilver gewonnen met het team onder de 23 jaar.

Tim: Mijn meest memorabele Cross Country-ervaring was vorig jaar op Elgoibar! Ik had een hele goede dag, voelde me echt krachtig en het was een perfecte cross country baan. Ik won daar en de verbazingwekkende menigte maakt het zo speciaal, ik voelde me een God!

Wat is het eerste dat in je opkomt, denkend aan Nederland?

Jeroen: Kaas en slecht bier!

Michael: Het open karakter van mensen uit Nederland. Ik voel me altijd welkom bij Nederlanders. Iets waar wij Belgen van kunnen leren!

Tim: Kaas en een raar accent (voor mij) :) maar heel erg aardig!

 

Wat moeten Nederlanders over jullie land weten?

Jeroen: Goede chocolade, bier en friet!

Michael: We zijn misschien niet zo "gezellig" als jullie, maar verdomd, we kunnen crossen!

Tim: Dat we heerlijke friet, bier en chocolade hebben!!

 

Tilburg 2018 vindt plaats in Safaripark Beekse Bergen, atleten verblijven in zogenaamde safarilodges dicht bij de wilde dieren. Wat denk je daarvan?

Jeroen: Dat is geweldig! Ik hou van dieren!

Michael: Dat is waarschijnlijk de zwaarste accommodatie ooit op een Europees kampioenschap Cross. Ik kijk er naar uit!

Tim: Ik denk dat het zeker een andere ervaring zal zijn en het zal leuk zijn. Ik hou van dieren, dus dat vind ik niet erg en misschien kan het me ontspannen maken. Het enige belangrijke is dat de dieren 's nachts niet luid zullen zijn;)

Wat is je lievelingsdier? Waarom?

Jeroen: Een luiaard! Het is mijn innerlijke dier!

Michael: De blauwe vinvis, het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. Maar ze zullen niet in Beekse Bergen zijn denk ik?

Tim: Cheetah, omdat het een echt snel dier is.

Wat is je doel voor 9 december?

Jeroen: Probeer mijn 4e plaats van 2014 in Belgrado te verbeteren en teamgoud te krijgen!

Michael: Dit jaar is mijn eerste jaar met de senioren. Allereerst moet ik me kwalificeren! Met het sterke deelnemersveld dat we nu in België hebben, kunnen we maar met één ambitie beginnen: een teammedaille voor de senioren!

Tim: In Samorin werd ik elfde. Hopelijk kan ik de top 5 in Tilburg bereiken.

Bestel direct je tickets voor het EK Cross!

Tickets