Voorbeschouwing beloften: Gressier en Moller torenhoog favoriet

Bij de beloften wordt het uitkijken naar wat titelverdediger Jimmy Gressier in zijn mars heeft. De Fransman kan het knap lastig krijgen om zichzelf op te volgen. De uitdager van dienst lijkt de Duitser Samuel Fitwi te worden. Al blijft de Fransman torenhoog favoriet na zijn triomftocht van vorig jaar Bij de vrouwen lijkt Anna Emilie Moller de vrouw te worden om naar uit te kijken.

Gressier voor twee op twee?

Jimmy Gressier kan zichzelf opvolgen als Europees kampioen bij de beloften. De 21-jarige Fransman verbaasde vorig jaar vriend en vijand door als eerstejaarsbelofte grote namen zoals Carlos Mayo en Yermaneberhan Crippa, die in Tilburg voor de seniorenrace opteert, achter zich te laten. De Franse beloften triomfeerden overigens in Samorin met vier atleten bij de eerste zeven. Ook Hugo Hay, die vorig jaar het zilver voor Frankrijk behaalde, is er opnieuw bij. De nummers drie en vier van de Franse ploeg zijn er in Tilburg niet meer bij, aangezien zij niet langer bij de beloften mogen lopen. Hun vervangers worden onder meer Louis Gilavert en Yani Khelaf, die respectievelijk derde en vierde werden bij de junioren vorig jaar.

Het grootste gevaar voor Gressier is afkomstig uit onze buurlanden. De Duitser Samuel Fitwi won overtuigend de Duitse selectiewedstrijd in Darmstadt bij de senioren. Fitwi kwam ook aan de start van twee veldlopen bij onze zuiderburen. Tijdens de CrossCup in Mol was de Duitse belofte onder meer Isaac Kimeli en Simon Debognies te snel af. Debognies mag absoluut tot de medaillekandidaten gerekend worden. De zesde van het EK Cross van vorig jaar kan de Belgen opnieuw naar een teammedaille loodsen. Bekende namen binnen het Belgische team zijn Dieter Kersten en Dorian Boulvin. Boulvin finishte vorig jaar net in de top 15.

De Spanjaard Adrian Ben zal ongetwijfeld voorin meespelen. Net zoals de Roemeen Andrei Rusu, de huidige Europese juniorenkampioen op de 10.000m. Ook met de Ieren moet absoluut rekening gehouden worden. Ryan Forsyth en Brian Fay zijn de prominenten binnen het Ierse team. Stan Niesten en Mike Foppen zijn de sterkhouders binnen het Nederlandse team. Het duo finishte respectievelijk als negende en tiende tijdens het Crossgala op de Vidiled Warandeloop.

De heren leggen 8.300m af: één ronde van 1000m , vier ronden van 1500m en een uitsmijter van 1300m.

 

Moller op zoek naar goud

Anna Emilie Moller zou Denemarken een zeldzaam gouden plak kunnen schenken tijdens de belofterace bij de vrouwen. Moller, de regerende Europese beloftekampioene op de 3.000m steeple, kan voor het eerst in 21 jaar een gouden medaille aan haar land bezorgen. Moller deed alvast het nodige vertrouwen op tijdens haar voorbereiding met een resem aan overwinningen en ereplaatsen.

De 21-jarige Deense kwam tot nu toe vier keer in actie op een EK Cross. Het leverde haar telkens een plaats bij de beste acht atletes op, met als uitschieter een zilveren plak bij de junioren op het EK Cross in Chia. Moller moest toen alleen het Duitse fenomeen, Konstanze Klosterhalfen, voor zich dulden. Klosterhalfen, vorig jaar goed voor het zilver bij de beloften laat Tilburg aan haar passeren. De Duitse atlete gaat in de Verenigde Staten trainen bij Pete Julian, die nauw samenwerkt met het Nike Oregon Project. Ook Alina Reh, die vorig jaar de Europese titel binnenhaalde, is er in Tilburg niet bij. Gelukkig kunnen de Duitse atletes rekenen op onder meer Miriam Datke en Anna Gehring. Datke is de huidige Europese juniorenkampioene op de 5.000. Gehring won in 2016 nog het zilver bij de beloften. Toen moest ze alleen de Poolse Sofia Ennaoui voor zich dulden.

Amy Griffiths behoort eveneens tot de uitdagers van Moller. De Britse finishte vorig jaar op de vijfde plaats in de belofterace. De Zwiterse Chia Scherrer zal ook voorin te vinden zijn. Uit de lage landen komen slechts drie atletes aan de start. Ellen van der Kolk verdedigt de Nederlandse kleuren. Lisa Rooms en Vanessa Scaunet komen in actie voor België.

De vrouwen leggen 6.300m af: twee ronden van 1000m, twee ronde van 1500m en één ronde van 1300m.