Voorbeschouwing junioren: Ingebrigsten jaagt op hattrick, open strijd bij vrouwen

Als er één atleet zeker lijkt van zijn Europese titel in Tilburg, dan is het Jakob Ingebrigtsen wel. De nog altijd maar 18-jarige Noor gaat in het Safaripark de Beekse Bergen voor zijn derde opeenvolgende Europese juniorentitel in het veld. Zijn 102 concurrenten lijken op papier voor de plaatsen twee en drie te strijden. Bij de vrouwen wordt het een meer open strijd met onder andere onze landgenote Jasmijn Lau, maar ook de Zwiterse Delia Sclabas, de Ierse Sarah Healy en de Britse Khahisa Mhlanga.

Ingebrigtsen op eenzame hoogte

Jakob Ingebrigtsen is een fenomeen. De Noorse junior won op 17-jarige leeftijd twee Europese titels op het EK in Berlijn. Op de 1500m en 5.000m toonde het wonderkind dat hij meer dan de straffe junior was. Afgelopen zomer was de Noor ook goed voor vier Europese junioren records en één wereldrecord bij de junioren. Vooral zijn 1500m in Monaco, waar hij 3’31”18 klokte, blijft tot de verbeelding spreken. De overige 102 junioren aan de start zondag zullen dus hun ogen op Ingebrigtsen richten, die zijn derde Europese titel in het veld in de wacht kan slepen. Geen enkele atleet deed dat hem ooit voor. De Noor gaf overigens al aan dat hij volgend jaar voor een vierde titel op rij wil gaan, al moet hij daarvoor eerst zondag zegevieren.

Toch zijn er enkele namen het vermelden waard met het oog op de juniorenrace bij de mannen. Één van hen is de Brit Jake Heyward, die in 2017 kon profiteren van de valpartij van Ingebrigtsen. Op die manier kon Heyward de Europese juniorentitel op de 1500m op zak steken. Afgelopen zomer werd Heyward vierde op het WK voor junioren in Tampere, ook op die afstand. Ingebrigtsen werd in die race tweede. Heyward, die overtuigend de Britse trials naar zijn hand zette in Liverpool, is uit op revanche nadat hij vorig jaar ziek werd net voor het EK in Samorin. De Serviër Elzan Bibic behoort absoluut tot de medaillekandidaten. Bibic won in 2016 de Europese titel bij de scholieren op de 3.000m. Tijdens een EK in het veld kon de Serviër nog niet overtuigen.

Spanje presteerde vorig jaar opvallend sterk. Met vier atleten bij de beste negen atleten behaalden ze een logische Europese teamtitel. Mario Garcia, vorig jaar goed voor een negende plaats, is de enige van het toenmalige viertal die ook aan de start komt. Uit eigen land mogen we het nodige verwachten van Ryan Oosting, die in de Verenigde Staten woont. Op het afgelopen EK voor scholieren won Oosting brons op de 3.000m voor Nederland. Al zullen het vooral Luuk Maas en Robin Van Riel, allebei afkomstig uit Tilburg, die veel steun zullen krijgen van het thuispubliek. Maas was de beste op de Vidiled Warandeloop bij de junioren. Bij onze zuiderburen zijn alle ogen gericht op Tim Van de Velde. De alleskunner uit België gaat resoluut voor een plaats bij de beste vijf.

De junioren mannen leggen 6.300m af: twee ronden van 1000m, twee ronden van 1500m en één ronde van 1300m.

 

Lau en Blokhuis met de hulp van thuispubliek op zoek naar eremetaal

Jasmijn Lau zou zondag meteen de applausmeter de hoogte in kunnen jagen tijdens de eerste race van de dag. Lau heeft al een vierde en vijfde plaats op haar palmares staan. Het is haar laatste kans bij de junioren. Het thuispubliek zal Lau ongetwijfeld vleugels geven. Al zal onze landgenote het niet cadeau krijgen. Roos Blokhuis was echter de beste Nederlandse op de Warandeloop, waardoor ook van Blokhuis het nodige mag verwacht worden. Blokhuis was vorig jaar al actief op het EK Cross, maar is in Tilburg pas voor het eerst officieel juniore. Dankzij het Oranje duo zou de eerste teammedaille in Tilburg ook meteen een feit kunnen zijn.

Één van de grote bedreigingen voor onze Nederlandse dames is de Ierse Sarah Healy, die net zoals Blokhuis geboren is in 2001. Healy won afgelopen zomer de 1500m en 3.000m op het EK voor scholieren. Bovendien zette de Ierse de snelste 1500m neer bij de scholieren én junioren in Europa met 4’09”25. De nummers twee en drie van het EK voor scholieren op de 3.000m, de Turkse Inci Kalkan en de Franse Alessia Zarbo, komen eveneens aan de start.

Healy is in feite de opvolgster van de Zwitserse Delia Sclabas die in 2016 een gelijkaardige dubbel neerzette. Sclabas zat niet stil ondertussen. Op het EK voor junioren in 2017 zette ze de 3.000m naar haar hand. Op het WK voor junioren in het Finse Tampere was Sclabas goed voor maar liefst twee medailles, dankzij knalprestaties op de 800m en 1500m. Met twee bronzen plakken om haar nek keerde ze terug naar Zwitserland. Één medaille ontbreekt voorlopig op haar palmares: een medaille op een EK Cross. Op de Warandeloop kwam ze alvast een geslaagde generale repetitie houden. De Zwitserse won namelijk op het parcours dat identiek is aan dat van EK. Al mogen de Britten nooit afgeschreven worden. Met Cari Hughes en Khahisa Mhlanga heeft de veldloopnatie twee kaarten om uit te spelen. Het duo maakte deel uit van het team dat vorig jaar het goud won als team. Mhlanga is ook de regerende Europese juniorenkampioene op 800m. De Duitse Lisa Oed mag evenmin afgeschreven worden. Oed werd in 2017 Europees kampioene bij de junioren op de 3.000m steeple en wil maar al te graag in de voetsporen van haar landgenote Konstanze Klosterhalfen, die zowel in 2015 als in 2016 de beste was bij de junioren, treden.

De junioren vrouwen leggen 4.300m af: twee ronden van 1500m en één ronde van 1300m.