Voorbeschouwing senioren: Kan Ozbilen zichzelf opvolgen?

De wedstrijden bij de senioren op het EK Cross zouden opnieuw gedomineerd kunnen worden door atleten uit Turkije. Bij de senioren mannen komen drie van de vier winnaars van de afgelopen jaren aan de start. Onder hen ook Kaan Kigen Ozbilen, die in Tilburg zichzelf kan opvolgen. Ozbilen kan zich zo bij een speciaal clubje van drie heren voegen die in het verleden al twee keer het EK Cross wonnen. Er zijn echter kapers op de kust.

Tijdens de vier vorige EK’s in het veld ging de zege telkens naar een Turkse atleet. De Turken wisten ook twee keer als team te zegevieren. Drie van de vier Europese kampioenen komen aan de start in Tilburg. Kaan Kigen Ozbilen was vorig jaar de beste in Samorin. Zijn landgenoten Polat Kemboi Arikan en Aras Kaya, respectievelijk Europees kampioen in 2014 en 2016, maken net zoals Ozbilen kans om zich bij het exclusieve clubje te voegen van tweevoudige Europese kampioenen in het veld.

Voorlopig deden slechts drie heren dat iemand voor. De Spanjaard Alemayehu Bezabeh was in 2009 en 2013 de beste. De Portugees Paulo Guerra werd de eerste Europese kampioen in 1994. Hij zou ook nog een tweede en derde keer zegevieren. Dé man van het EK Cross blijft echter de Oekraïner Sergey Lebid. Lebid won maar liefst negen keer. De EK-legende won 13 jaar geleden ook in Tilburg. De atleet uit Oekraïne won alle EK’s in het veld tussen 2001 en 2005.

Ozbilen zal zondag echter heel wat atleten van vorig jaar terugzien. Adel Mechaal, die vorig jaar het zilver won voor Spanje, is er opnieuw bij. De enige medaille die voorlopig in zijn EK-collectie ontbreekt, is een gouden. Dat belooft alvast, net zoals het feit dat Mechaal overtuigend de beste was tijdens de Spaanse selectiecross. Hassan Chahdi, die in het verleden de beste was bij de junioren en beloften, tekent ook present. De Fransman viel met een vierde plaats vorig jaar net naast het podium. Opvallend is de naam van Yermaneberhan Crippa. De Italiaan mag gezien zijn leeftijd nog van start gaan bij de beloften, maar opteert om zijn laatste EK in die categorie over te slaan. Crippa, afgelopen zomer goed voor het brons tijdens de 10.000m op het EK in Berlijn, kwam alvast verkennen tijdens de Vidiled Warandeloop. Een geslaagde generale repetitie, aangezien de Italiaan kwam winnen. Bovendien heeft hij op 22-jarige leeftijd al vier medailles op zijn conto staan. Hij is tweevoudig Europees kampioen bij de junioren en tweevoudig bronzen medaillewinnaar bij de beloften.

 

 

 

Crippa wordt in het Italiaanse team onder meer bijgestaan door zijn broer Nekagenet en Daniele Meucci, die in 2014 Europees marathonkampioen werd. Over broers gesproken: Henrik en FIlip Ingebrigsten komen aan de start voor Noorwegen. Al zullen beide broers het knap lastig hebben om beter te doen dan hun “klein broertje” Jakob, die voor de derde keer op rij kan winnen bij de junioren. Henrik werd vorig jaar 11de, terwijl Filip noodgedwongen verstek moest geven door ziekte. De Britten waren vorig jaar goed voor individueel brons met Andrew Butchart en een bronzen plak voor het team. In afwezigheid van Butchart komt de druk op de schouders van Charlie Hulson, die de Britse trials naar zijn hand zette, te liggen. Andy Vernon was voor de twaalfde keer geselecteerd, maar moet door een blessure forfait geven.

De lage landen worden sterk vertegenwoordigd bij de senioren mannen. Vier heren voeren het Oranje team aan met op kop Michel Butter en Khalid Choukoud. Het duo was er in 2005 ook al bij in Tilburg. Bij de Belgen is de naam om naar uit te kijken Isaac Kimeli. Kimeli werd in 2016 nog Europees beloftekampioen in het veld. Het Belgische team kreeg wel een klap te verwerken door het afhaken van Lander Tijtgat, die vorig jaar 13de werd. Tijtgat liep op training een spierscheur op.

De senioren mannen zullen 10.300m afleggen: zes ronden van 1500m en een laatste ronde van 1300m.