Voorbeschouwing senioren: Kan Krumins Can verrassen voor thuispubliek? 

Tijdens de seniorenrace bij de vrouwen kan de Turkse Yasemin Can voor een onuitgegeven tweede opeenvolgende Europese titel in het veld zorgen. Can zou op die manier de eerste vrouw ooit worden die drie keer de beste is tijdens een EK Cross. Susan Krumins komt voor het eerst in tien jaar opnieuw in actie op een EK Cross. Kan onze landgenote voor eigen publiek stunten?

Yasemin Can kan zich zondag onsterfelijk maken als het aankomt op de geschiedenis van het EK Cross. De Turkse atlete kan namelijk voor de derde opeenvolgende keer het goud binnenrijven. Geen enkele vrouw behaalde ooit drie Europese titels in het veld, waardoor Can extra gemotiveerd aan de start zal staan.

Na haar Europese titels in 2016 en 2017 met telkens een riante voorsprong zou Tilburg zomaar haar zwaarste opdracht kunnen worden. Één grote naam lijkt klaar om Can het leven zuur te maken. Die naam is niemand minder dan onze eigen Susan Krumins. Krumins keert na tien jaar afwezigheid terug. In 2008 won ze nog het EK Cross in Brussel bij de beloften. Op het EK in Berlijn wist Krumins Can voor te blijven in de strijd om de medailles tijdens de 10.000m, waardoor er absoluut gedroomd mag worden van een gouden plak voor Nederland. 

Krumins en Can komen opnieuw oog in oog met elkaar te staan. Voor het thuispubliek is het natuurlijk zonde dat Sifan Hassan door ziekte moet afhaken. Gelukkig kan Krumins onder andere rekenen op Jip Vastenburg en Maureen Koster. In 2005 deed Nederland het erg goed op eigen bodem. Lornah Kiplagat won toen de race bij de senioren. Uitkijken wordt het naar wat de Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal kan. Grovdal was de afgelopen drie edities van het EK Cross goed voor het brons en hoopt in Tilburg opnieuw een medaille te bemachtigen. De Noorse was afgelopen zomer ook goed voor het brons op de 3.000m steeple op het EK in Berlijn.

 

Fabienne Schlumpf finishte op dat EK in Berlijn net voor Grovdal in de finale van de steeple. Schlumpf was de afgelopen twee jaar niet weg te slaan uit de top acht op het EK Cross. Tijdens de Vidiled Warandeloop kwam de Zwiterse alvast proeven van het parcours in het Safaripark de Beekse Bergen. Dat deed ze met succes door te winnen. Aan haar voorbereiding zal het dus absoluut niet liggen.

De Britse vrouwen hebben een reputatie op vlak van het EK Cross. Kate Avery is de vrouw met de meeste medailles in het team. Met zeven medailles, waarvan twee zilveren individuele medailles, spant zij de kroon. Avery komt echter terug uit blessure en haalde maar nipt het Britse team. De Britten zijn er absoluut op gebrand om hun teamtitel te verlengen. Charlotte Arter is het speerpunt van het team in Tilburg, aangezien Arter veruit de beste was op de Britse trials.

Ook het Roemeense team kan meespelen met toppers zoals Roxana Barca, die vorig jaar net naast het podium viel en Ancuta Bobocel. Bobocel was op het EK in Tilburg in 2005 goed voor het goud bij de junioren.

De senioren vrouwen leggen 8.300m af: één ronde van 1000m, vier ronden van 1500m en één laatste ronde van 1300m.