Zweedse atleten zegevieren in Warandeloop op safari

De Zweden Napoleon Solomon en Meraf Bahta domineerden zondagmiddag de internationale crossgala’s van de eerste Loket.nl Warandeloop op safari. Khalid Choukoud hield de Nederlandse eer hoog met een derde plaats. Met name de vrouwen race was ongekend spannend.

Crossgala mannen: Napoleon Solomon heer en meester

De 23-jarige Napoleon Solomon (Zweden) trok met overmacht het Crossgala naar zich toe. De Duitser Richard Ringer pakte het zilver. Khalid Choukoud hield zich zeer goed staande in het ijzersterke deelnemersveld; hij bemoeide zich lang met de koppositie en finishte uiteindelijk als derde.

Solomon, vorig jaar nog derde, versnelde halverwege flink en de concurrentie moest passen. In de laatste ronde probeerden Ringer en Choukoud met een uiterste krachtsinspanning Solomon nog terug te halen, maar dat was te laat. Solomon bleek ijzersterk in het zand bij Beekse Bergen en schreef op schitterende wijze de Loket.nl Warandeloop Tilburg op zijn naam. Choukoud was na afloop in zijn nopjes, en niet alleen met zijn eigen prestatie; hij is laaiend enthousiast over het nieuwe parcours: “Dit is pas echt crossen, super zwaar met heel veel strijd!”

De andere Nederlanders speelden geen rol van betekenis in de sterkst bezette cross van Europa. Bart van Nunen was met een 21e plaats de tweede Nederlander, daarmee was hij de snelste atleet onder de 23 jaar. Kort daarachter volgende Michel Butter (24e) en Noah Schutte (25e).

Crossgala vrouwen: tot op de laatste meter spannend

Het was vooraf aangekondigd: de Zweeds-Zwitserse clash tussen Bahta en Schlumpf (winnares 2016). De scenarioschrijvers hadden echter geen rekening gehouden met de Poolse Rutkowska en de Duitse Burkhard. Deze twee dames zorgden ervoor dat het crossgala vrouwen tot op de laatste meter spannend bleef. De wedstrijd werd weliswaar gemaakt door Bahta en Schlumpf en in de laatste ronde was het Bahta die een klein gaatje sloeg, maar in de laatste meters kwamen Schlumpf, Burkhard en Rutkowska toch terug. Het bleek net onvoldoende want Bahta bleek de sterkste en hield stand met een uiterste krachtsinspanning. Schlumpf won nipt de sprint om de tweede plek, de Duitse Elana Burkhard finishte in dezelfde tijd finishte als derde en Rutkowska viste net achter het net.

De Nederlandse Andrea Deelstra moest in de slotfase van de wedstrijd veel terrein toegeven en zakte terug naar plaats acht. De jonge atlete Anne Luijten (23) verraste in Tilburg: zij eindigde knap als tweede Nederlandse (twaalfde in het totale veld). Ruth van der Meijden werd derde Nederlandse. De Tilburgse inbreng kwam van Julia van Velthoven: zij kwam zeer knap als vierde Nederlandse over de finish en eindigde internationaal als zestiende.